Grécko opäť ochromil generálny štrajk na protest proti úsporným škrtom

18.10.2012 Celý región

Atény 18. októbra (TASR) - Gréci dnes vstúpili do druhého generálneho štrajku za tri týždne na protest proti novému kolu úsporných opatrení, navrhnutých vládou premiéra Antonisa Samarasa.

Štrajk má ukázať šéfom štátov a vlád Európskej únie, ktorí sa dnes stretnú na summite v Bruseli, že nová vlna mzdových a penzijných škrtov ešte zhorší ich situáciu po piatich rokoch recesie.

Masové protesty sú dnes naplávané v Aténach a severogréckom prístavnom meste Solún.

Do 24-hodinového štrajku, ktorý vyhlásili dva najväčšie odborové zväzy v krajine, ADEDY a GSEE, sa zapojili zamestnanci verejných služieb a takmer všetky formy verejnej dopravy, vrátane vodičov taxislužby. Nefunguje železničná doprava ani trajekty, leteckú dopravu narušil trojhodinový štrajk, ktorý od 10. do 13. hodiny miestneho času vyhlásili dispečeri leteckej dopravy.

Štrajk sa dotkol škôl, úradov i bánk. Múzeá a veľké archeologické náleziská posielajú dnes turistov preč. V Aténach a ďalších mestách zostali zatvorené aj mnohé obchody vrátane pekární či novinové stánky. Nemocnice operujú iba urgentné prípady, do štrajku sa zapojili aj lekári.

Grécko je v najhoršej recesii od druhej svetovej vojny a musí urobiť škrty vo výške najmenej 11,5 miliardy eur, aby uspokojilo "trojku" - Európsku komisiu, Európsku centrálnu banku a Medzinárodný menový fond - a dostali ďalší diel financií zo záchranného balíčka. Atény dúfajú, že ho dostanú do polovice novembra, inak hrozí krajine bankrot.

Škrty sa dotknú najmä miezd, dôchodkov a sociálnych príspevkov.
 

Vyberte región